Den vanligaste formen av bolån är ett lån där låntagaren lånar pengar för att kunna köpa en bostad. Men det kan även vara ett lån där man använder bostaden som säkerhet för att låna pengar till annat, som en bil eller båt till exempel.
Bolånet består oftast av tre delar. Kontantinstasen, bottenlånet och topplånet. Efter finanskrisen 2008 har de stora bankerna stramat åt kraven på sina låntagare vilket har resulterat i högre krav när man lånar pengar, framför allt till en bostad. Därför får man räkna med att kontantinsatsen ligger runt 15% av det totala priset för bostaden.
Bottenlånet innefattar oftast den största delen av lånet, oftast runt 75-90% av det totala summan för bostaden. Eftersom man nästan alltid gör en inteckning på bostaden som lånet avser, vilket i praktisken innebär att man anväder bostaden som säkerhet, så om man av någon anledningen inte skulle kunna betala tillbaka lånet kan långivaren i värsta fall sälja bostaden och få tillbaka lånet den vägen. Det gör att banken ser bottenlånet som ett lån med lägre risk än ett lån utan säkerhet och det gör att man oftast får en lägre ränta.
Topplånet fungerar precis tvärtom mot bottenlånet. Det är ett pantlöst lån utan säkerhet vilket gör att banken anser sig ta en större risk när de lånar ut pengarna och det brukar resultera i en högre ränta. Oftast brukar räntan för topplånet ligga 2-3% över bottenlånets ränta.
Oftast är topplånet betydligt mindre än bottenlånet och det är inte alls ovanligt att banken sätter ett amorteringskrav på topplånet för att på så sätt försäkra sig om att låntagaren börjar betala tillbaka lånet och inte bara betalar räntan.
Eftersom bolånet oftast är den största utgiften i hemmet är det alltid klokt att amortera på lånen så att man på sikt får ner lånekostanden för bostaden. Det är en av de största fördelarna med att äga sin bostad.